Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.
Felhőmegoldások

Ismerd meg a Hybrid cloud megoldást!

A Cloud megoldások napjainkra szinte már minden vállalatnál megjelentek valamilyen formában. Sőt, van, ahol egyenesen kötelező eleme a vállalati infrastruktúrának, hiszen ez biztosítja a gördülékeny távoli munkavégzést, és a biztonságos stabil folyamatokat.

Hybrid és Multicloud, a két nagy irány. Előző cikkünkben megvizsgáltuk, hogy mi is pontosan a Multicloud megoldás, és milyen előnyöket/hátrányokat tartogat egy vállalat számára.

Most pedig nézzük, meg, hogy mi is az a Hybrid Cloud!

Ahogy a Multicloud megoldásnál, úgy itt is privát és nyilvános felhőszolgáltatások mixe is szóba jöhet, így mindkét megoldás előnyei kiaknázhatóak.

A fő különbség abban rejlik, hogy a Hybrid cloud megoldásnál kizárólag egy szolgáltatót veszünk igénybe. Ez egy platformon belül teszi elérhetővé a nyilvános és privát felhőalapú környezetek használatát.

Miért előnyös a Hybrid felhőt választani?

A Hybrid felhő alkalmazása elsősorban a rugalmasságban jelent előnyt, ahol az adatok kezelése, analitikák előnyeinek kiaknázása jóval egyszerűbb és biztonságosabb.

Mivel kizárólag egy szolgáltató biztosítja a hátteret, ezért sokkal inkább testre szabhatóbb ez a megoldás. Az adatok kezelésnél is könnyedén használhatunk nyilvános felhőmegoldást kapacitásaink bővítésére, a szenzitív adatok tárolására pedig egy helyi, on-premise adattárolási megoldást alkalmazhatunk.

A fent említett előnyök mellett a support-ot is könnyebb elérni, hiszen csupán egy szolgáltatóval vagyunk kapcsolatban.

A technológiához fontos még tudni:

Mivel itt az internet felől elérhető adatokról van szó, ezért fontos, hogy az adatok titkosítva legyenek, és egy esetleges adatszivárgás esetén kevésbé lehessen hozzáférni.

Tehát akkor Multi vagy Hybrid cloud megoldás a nyerő?

Attól függ. Ahogy már az elején is említettük, ez szervezetenként változik.

A Multicloud megoldással könnyebb lefedni az üzleti folyamataink teljes egészét, hiszen, itt több szolgáltatóval dolgozunk együtt. Ez a megoldás összetettebb, komplexebb folyamatoknál ideális választás lehet.  Továbbá a költséghatékonyság is egyszerűbben megoldható a Multicloud megoldással.

A Hybrid cloud kevésbé fed le minden folyamatot, azonban erősen adatközpontú vállalatoknál előnyös lehet, hiszen nagyobb az adatbiztonság, illetve azok kezelése is sokkal egyszerűbb.

Bármelyiket is választjuk, adatbiztonsági szempontból fontos kategorizálnunk, illetve megfelelően elrendeznünk és tárolnunk az adatokat. A szenzitív adatokat mindig a private cloudon tároljuk. A kevésbé kritikus adatok pedig tárolódhatnak a publikus felhőn.

Általánosságban elmondható, hogy automatizáljunk minél több folyamatot. Ez növeli az információ terjedésének sebességét, csökkenti a reagálási időt egy esetleges biztonsági probléma esetén, illetve redukálja a felhő effektív üzemeltetéséhez szükséges órák számát is.

A megoldások cégenként változnak, hiszen mindenkinél más és más működik, épp ezért a MagiCom-nál sem dobozos termékeket kínálunk ügyfeleink számára, hanem személyre szabjuk megoldásainkat.

Hybrid Cloud Előnyök/ hátárnyok:

Pozitívumok:

  • Költségcsökkentés
  • Az ellenőrzés, a teljesítmény és a skálázhatóság egyedülálló egyensúlya
  • A telepítés gyorsasága
  • Üzleti rugalmasság

Negatívumok:

  • Túlságosan összetett biztonság
Share