Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.
SD-Wan

SD-WAN

Ahogy napról napra egyre több új technológia épül be a munkafolyamatainkba, úgy kell folyamatosan lekövetnünk ezeknek a technológiai megoldásoknak a megfelelő integrációját, hogy kiemelkedő gyorsaságú és betonbiztos informatikai háttér biztosítsa az összehangolt munkavégzés feltételeit, amit az elmúlt 2 év pandémiás időszaka csak még inkább szükségessé tett.

Merre tartunk?

A vállalatok próbálnak alkalmazkodni a multicloud környezethez az SaaS / IaaS /PaaS alkalmazásokkal. Ennek oka, hogy a WAN hálózatok egy másik korszakra lettek tervezve, mely felett eljárt az idő, így nem állnak készen a hálózati forgalom hirtelen robbanásszerű növekedésének kezelésére, melyet a felhő alapú alkalmazások megkövetelnek.

Mi is az az SD-WAN?

Az SD-WAN technológia a már bevált WAN hálózatok egy továbbfejlesztett verziója, melyben az SD rövidítés jelenti a kulcsot, azaz: Software Defined. A korábbi WAN technológiával szemben az SD-WAN teljes mértékben szoftveresen irányított.
A klasszikus WAN hálózat felépítésekor minden egyes elemet külön kell felprogramozni és konfigurálni, és a karbantartásnál is külön feladatot jelent az esetleges hibák megoldása, a szoftverek és eszközmeghajtók frissítése, illetve egy újabb munkahely/ telephely hozzáadása.
Az SD-WAN pedig pontosan erre kínál megoldást. Mondhatni ez egy multifunkciós „távirányítóként” szolgál. A hálózatot egy központosított szoftverrel tudják az adminisztrátorok kezelni, akár egy böngészőből is. Az SD-WAN hálózatot egy nagy egységnek tekinthetjük, és már a felépítésekor áttekinthetjük az egész hálózatot részletesen, akár csak egy interaktív térképet.
A szükséges konfigurálási, telepítési folyamatokat végrehajthatjuk távolról, akár előre, és ezután a fizikailag telepített eszközökre ezeket automatikusan elvégzi a rendszer.

Mi is az előnye?

Az SD-WAN hálózat alkalmazása számos technológiai területen hozhat jelentős előrelépést a szervezet informatikai rendszerében, mint a biztonság, stabilitás, költséghatékonyság, de a legnagyobb előnye, hogy a távmunkában vagy más telephelyeken dolgozó kollégák eszközeinek személyes felügyelete, frissítése, konfigurálása drasztikusan leegyszerűsödik, és költséghatékonnyá válik.

Mekkora többletköltséget jelent?

Fontos megjegyezni, hogy az SD-WAN nem minden vállalat számára jelenti a Szent Grált, hiszen az átállás költséges lehet. Azonban a megfelelő szervezetméret szintjén jelentős költségcsökkenés érhető el vele, hiszen tervezhetőbbé és rugalmasabbá vállnak a költségek. Ez a fajta hálózat jellemzően havidíjas formában elérhető.

Végszó

Mielőtt SD-WAN-ban gondolkodnánk fontos felmérni a pontos hálózati igényeket, meglévő támogatás kapacitását, illetve az adott vállalat, már meglévő infrastruktúráját, hiszen számos esetben szükséges lehet az infrastruktúra bővítése, új munkaerő felvétele vagy a jelenlegi IT-s kollégák továbbképzése. Kiemelten fontos meghatározni, hogy mekkora befektetés szükséges az átálláshoz, hiszen nem minden esetben(például egy kisebb vállalkozásnál) szükséges és olcsóbb az SD-WAN használata, de ahol indokolt, ott nagy javulást tud hozni.

Előny

Megbízhatóság / Skálázhatóság / Költséghatékonyság / Egyszerűsített menedzsment / Fejlettebb biztonság

Hátrány

Költség / Komplexitás / Létező hálózati komponensekkel történő illesztési feladatok / Képzett és tapasztalt szakemberek biztosítása a kiépítéséhez és az üzemeltetéséhez is

Share