Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.
Az adatvédelem nemzetközi naőja

Január 28. – Az adatvédelem nemzetközi napja

Legyen szó munkahelyünkről, hatóságokkal való kapcsolattartásról, vagy akár az egészségügyről, személyes adatainkat szinte minden percben kezelik, feldolgozzák, így igazán lényeges, hogy a mai rohanó világban kellő figyelmet kapjon az adatvédelem.    

Online veszélyek  

A hivatalos adatkezelésen túl pedig nap, mint nap számtalan helyen osztjuk meg adatainkat az online platformok sokaságán, akár tudatosan, akár akaratlanul. Ezen felületek száma pedig egyre csak növekszik, így kiemelt fontosságú, hogy az adatvédelemmel kapcsolatban bővítsük tudásunkat, és felhívjuk rá a figyelmet, hiszen sokszor a komoly anyagi és személyes károk elkerülhetők egyszerű lépésekkel. Gyakran pedig az sem teljesen egyértelmű mi minősül olyan személyes adatnak, mellyel akár vissza is élhetnek.  

Személyek védelme  

Nevével ellentétben nem elsősorban az adatokat védjük, hanem azokat a személyeket, akikkel az adatok összeköthetők. Az adatvédelem napját az a felismerés hívta életre, hogy az állampolgárok nem ismerik eléggé a személyes adataik védelméhez kapcsolódó jogaikat, érdekeiket nem merik és nem tudják megvédeni. A világnap fő célja, hogy az emberek érdeklődjenek az adatvédelmi ismeretek iránt, keressék a lehetőséget ezek megvitatására.  

Kulcslépés  

A GDPR (General Data Protection Regulation) 2018-as bevezetése komoly előrelépés volt az adataink védelmében, hiszen a vállalatok rákényszerültek, hogy foglalkozzanak a kérdéssel, a súlyos bírságok pedig kellő ösztönzést jelentenek, hogy ezt komolyan is vegyék. Azonban ez csak az egyik fele adataink védelmének, nézzük meg az alapvető lépéseket, amit mi is megtehetünk.  

7 +1 egyszerű lépés adataink védelme érdekében: 

 1. Használjunk összetett, komplex egyedi jelszavakat, minden külön fiókunkhoz  
 2. Jelszavainkat ne tároljuk leírva, helyette használjunk biztonságos jelszókezelő alkalmazásokat  
 3. Korlátozzuk okostelefonunk alkalmazásainak adatelérését, helymeghatározását, szerencsére a legtöbb gyártó operációs rendszere erre már külön szekciót biztosít a beállításokban  
 4. Ellenőrizze a nyilvános felületeket, közösségi média profiljait, hogy milyen adatokat oszt meg magáról!  
 5. Állítsa be böngészőjét, hogy a sütiket rendszeresen törölje, erre a FireFox illetve a Safari már komplex megoldásokat kínál.  
 6. Győződjünk meg, hogy valóban a hivatalos oldalakon adjuk meg adatainkat, hiszen számos adathalász próbálkozás ostromol bennünket.  
 7. Használja mindig az elérhető legfrissebb szoftververziót számítógépére, telefonjára, hiszen ezek jellemzően fontos biztonsági frissítéseket tartalmaznak  

+1 Bár az adatokat jellemzően ma már online kezeljük, érdemes a papír alapú tároláskor is a megfelelő körültekintéssel eljárni, hiszen ott is könnyedén megeshet az adatszivárgás.  

Nézzük, hogy mi minősül személyes adatnak:  

 • a név,  
 • a lakcím,  
 • a személyazonosító igazolvány / útlevél száma,  
 • a javadalmazással kapcsolatos információk,  
 • a kulturális azonossággal kapcsolatos információk,  
 • az internetprotokoll-cím,  
 • kórház vagy orvos birtokában lévő adatok (melyek egészségügyi célból beazonosítják az érintettet).  

A következő személyes adatok „különlegesnek” minősülnek, és különleges adatkezelési feltételek vonatkoznak rájuk:  

 • a faji vagy etnikai hovatartozásra, a politikai véleményre, a vallási vagy világnézeti meggyőződésre utaló személyes adatok;  
 • szakszervezeti tagság;  
 • személyazonosításra használt genetikai adatok és biometrikus adatok;  
 • egészségügyi adatok;  
 • a nemi életre vagy a nemi irányultságra vonatkozó személyes adatok.  

Ezen felül amire még érdemes figyelni:   

 • Közösségi média felületeink védelme  
 • Bank- és bankkártyához kapcsolódó bármilyen adat  

Figyeljünk adataink védelmére, hiszen komoly károktól óvhatjuk meg magunkat!   

Nimsz Vivien
Junior információbiztonsági tanácsadó

Share