Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.
5 értékes gondolat

5 gondolat a tervezett informatikai továbbképzésedhez vagy átképzésedhez

5 éve képzünk hálózati informatikusokat a MagiCom akadémiáján, így most 5 gondolatban fogalmazzuk meg, hogyan tudsz szintet lépni IT-s területen, vagy a bizonytalan, „megfáradt” munkakörödet egy trendi, időtálló szakmára cserélni.

A hallgatóink zöme is a fent említett dilemmákkal keresett meg bennünket az elmúlt években még a beiratkozásuk előtt. A dilemmák mögött pedig mindig rendkívül színes és elgondolkodtató történetek álltak. A kkv-s rendszergazdától az étteremvezetőn át a buszsofőrig szinte minden területről érkeztek hozzánk a szakma iránt érdeklődők. Hol hatalmas elszántságot tapasztaltunk, hol „nem tudom, bele merjek-e vágni” típusú bizonytalanságot. Főleg az utóbbi időben tapasztaljuk ezt, amikor mindenki tízszer jobban meggondolja, mibe vágja bele a fejszéjét.

Nincs mese, az átképzéshez és a továbbképzéshez idő kell. Tudjuk, bár sokan kecsegtetnek vele, nem lehet használható tudást hirtelen felszedni. Érdemes tehát előre gondolkodni, összehangolni a vágyaidat a lehetőségeiddel és adott esetben a céged elképzeléseivel. Hisszük, hogy egy igazi „válságkezelő vállalat” számára ma különösen jó befektetés a továbbképzésed vagy éppen az átképzésed, ha nem szeretnének elveszíteni.  

Mindezek figyelembevételével pár éve hoztunk egy amolyan belső használatú döntést: a Nexpery „műfajilag” természetesen egy felnőttképző hely, de végső soron szakmai élethelyzeteket szeretnénk „megoldani”. Hogy mit is jelent ez? Fontos, hogy ne csak megtanítsuk, hanem meg is szerettessük Veled a szakmát. Nem csak Neked, hanem számunkra is fontos, hogy hosszú távra tudd megtervezni a karrieredet, de a hálózatos szakmában elfogadott kitűnő kezdő fizetésednek és gyors előrelépési lehetőségnek hála már rövid távon megtérüljön a befektetésed.  

Íme 5 gondolat, hogyan képzeljük el mi az informatikai továbbképzésedet vagy átképzésedet.

 1. Felkészítünk a „meglepetésekre” – Egy globális vagy akár a szűkebb iparágban előre jelzett változásokkal szemben csak az a vállalat tud működőképes maradni, amelynek a munkavállalói felkészültek a „meglepetésekre”. Akik tudnak a szakmán belül gondolkodni, problémát kezelni. Sokat halljuk ezeket a gondolatokat, de mégis azt tapasztaljuk mostanában, mindegy, hogy ki, csak jöjjön már végre valaki az aktuális nyitott pozícióba. Ebben a munkerő hiányos időszakban különösen felértékelődnek a szakértő típusú emberek. A Nexpery-ben konkrét esetek tömkelegét dolgozzuk fel a hallgatóinkkal, hagyjuk, hogy közben leülepedjenek a példák, hagyjuk, hogy megfogalmazódjanak a tanulságok is. A visszajelzések azt mutatják, hogy amikor kikerülnek hallgatóink a munkaerő-piacra – már a CCNA vizsga megszerzése után – rögtön fel is szippantják őket a jónevű szolgáltató vállalatok. 

 2. A Nexpery, mint gyakorlóiskola – Rendkívül ritka és hasznos együttállás, ha a hallgatók már a képzés alatt gyakorlatot is tudnak szerezni. Viccesen szoktuk mondani, a Nexpery amolyan gyakorló iskolája a MagiCom-nak, hiszen a diákok a cég olyan magasan képzett munkatársaitól sajátíthatják el az ismereteket, akik maguk is a hálózati informatikában dolgoznak. 

 3. Optimális képzési idő, optimális elmélet gyakorlat aránnyal – Nemrég felkerestünk egy olyan nemzetközi nagyvállalatot, ahol egy korábbi Nexpery-s hallgatónk helyezkedett el, hogy adjon nekünk visszajelzést az új kollégáról. A válaszban egy mondat különösen megütötte a fülünket: „látszik rajta a több éves tapasztalat”. 😊 Nagyon jólesett, mert tudjuk, ez a „többéves” tapasztalat kizárólag a mi 5 vagy 10 hónapos képzésünkből jött. Mivel ez a szakmánk, jól tudjuk, ahhoz, hogy ilyen dicséretet kapjunk mennyi időt kell minimum és maximum beletenni hallgatóinknak, azaz ne legyen a képzés se rövidebb, se hosszabb, mint amennyi szükséges. A cél, hogy amikor elengedjük diákjaink kezét, akkor a képzeletbeli létrán már egyedül is gyors ütemben tudjanak felfelé haladni. 

 4. Technológiai fejlődés és képzés – Abban szinte minden szakember egyetért, hogy történelmi léptékű átalakulás zajlik a munka világában. A technológiai fejlődés egyik oldalról szakmákat törölhet el, más területeken szinte alig lehet lekövetni a változásokat. Nyugodtan kijelenthetjük, a mi szűkebb IT szakmánkban működő Nexpery nem ugyanaz az iskola, mint, ami tavaly volt, ha az a kérdés, mit hogyan oktatunk. De tavaly sem volt ugyanaz, mint tavalyelőtt. Ez a szakma rendkívül dinamikusan fejlődik, újabb és újabb technológiai megoldások tűnnek fel, vagy éppen régebbiek a reneszánszukat élik. Szerencsénkre a korábban említett naprakész céges tudásunk, az ügyfeleinktől érkező technológiai igények azonnal megjelennek a tananyagban is.  

 5. Rapid randi helyett mélyebb összecsiszolódás – A képzés végén hatalmas előny mind a munkavállaló, mind a vállalat számára, ha nem egy rövid interjú alapján kell elköteleződni, hanem az „ismerkedésre” több időt tudunk szánni. Ehhez mindenekelőtt arra van szükség, hogy hallgatóink már a képzés alatt megismerjék az iparágban sikeres cégek működését és igényeit, a szervezeti kultúráit, esetleg az ügyfeleik gondolkodását. Erre is felkészítünk, mert hisszük, hogy a döntés így jóval megalapozottabb lehet, a leendő kollégák pedig hosszú távon lojálisabbak lesznek és szívesebben maradnak a munkahelyükön. 

 A Nexpery kapui jelenleg is nyitva állnak. Bátran csatlakozz be a már elkezdődött képzésbe! www.nexpery.hu

Share