Stay Connected & Follow us

What are you looking for?

Simply enter your keyword and we will help you find what you need.
Multicloud

Multicloud

A Cloud megoldások napjainkra szinte már minden vállalatnál megjelentek valamilyen formában. Sőt, van, ahol egyenesen kötelező eleme a vállalati infrastruktúrának, hiszen ez biztosítja a gördülékeny távoli munkavégzést, és a biztonságos stabil folyamatokat. A megoldások cégenként változnak, hiszen mindenkinél más és más működik, épp ezért a MagiCom-nál sem dobozos termékeket kínálunk ügyfeleink számára, hanem személyre szabjuk megoldásainkat.

Hybrid és Multicloud, a két nagy irány

Mind a két megoldásnak megvannak a saját előnyei, a vállalat mérete mellett még számos egyéb tényezőn múlik, hogy melyik lesz az ideális megoldás!

Mi is az a Multicloud?

Leegyszerűsítve, a multicloud alkalmazásánál egyszerre több felhőszolgáltató biztosítja a hátteret a cég folyamataihoz. Akár privát, akár nyilvános felhőszolgáltatások is szóba jöhetnek, így mindkét megoldás előnyei kiaknázhatóak. A különböző szolgáltatók, különböző típusú megoldásaiból kialakított mix kerül egy rendszerbe integrálva. A cloud mix meghatározása elsősorban a cég folyamataitól függ, hogy éppen milyen adatot kell tárolni, milyen elérhetőséggel. Ahol lehet szempont a gyorsaság is, valamint az adatok biztonsága.

Előnyök

Természetesen az egyik fontos előnye a redundancia, azaz egy szolgáltató leállása, hibája esetén még rendelkezésre áll(nak) egyéb cloud szolgáltatók is. Így a vállalat folyamatai gördülékenyen futhatnak.

Fontos előnye a költséghatékonyság is, hiszen nem leszünk egy beszállítóhoz kötve, így szerződések megkötésénél is rugalmasabban tudunk tárgyalni.

Emellett pedig a könnyű skálázhatóság is egy fontos szempont lehet, hiszen a vállalat folyamatos fejlődésénél szűk keretek között találhatjuk magunkat, ha kizárólag egy szolgáltatónál vagyunk. A teljes váltás egy új szolgáltatóra pedig költséges és komplikált lehet.

A multicloud használatával sokkal inkább lefedhetők a vállalat igényei, hogy éppen az adott folyamathoz leginkább passzoló megoldás kerüljön megvalósításra.

Na és a hátrányok?

Természetesen itt is számolhatunk hátrányokkal, mint minden IT megoldásnál..

A  Multicloud megoldásnál a komplexitása jelenthet pont egy kihívást, hiszen ennek kezelése többletmunkát is eredményezhet, valamint az adatbiztonság fenntartása is nagyobb veszélyforrás lehet.   

A fentebb említett költséghatékonyság árnyoldalaként jelenhet meg a különböző felhőszolgáltatók árazásának lekövetése, és menedzselése. Ehhez szükség lehet egy rendszer kialakítása, valóban egy költséghatékony előfizetés-struktúrát tudjunk kialakítani.

A következő cikkünkben megvizsgáljuk a hibrid-cloud megoldást, és megnézzük melyik megoldás lehet az ideális választás.

Share