GINOP pályázat – Optikai valós idejű helymeghatározó rendszer (RTLS) kidolgozása szabadpályás eszközök követésére

Kedvezményezett:
MagiCom Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Projekt cím:
Optikai valós idejű helymeghatározó rendszer (RTLS) kidolgozása szabadpályás eszközök követésére.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.7-15-2016-00184

Támogatás mértéke: 59,09%

Támogatási összeg: 29 783 586 Ft.

Projekt fizikai befejezésének napja: 2019.01.01.

Tartalmának bemutatása:
A fejlesztés célja egy új, optikai valós idejű helymeghatározó rendszer kidolgozása szabadpályás eszközök követésére, amely az ismert RTLS megoldások paramétereit felülteljesíti, ezért szélesebb körű alkalmazásra használható. További célja a fejlesztésnek egy olyan e-papír rendszer kifejlesztése, amelynek segítségével egy dinamikus QR-kód segítségével a tag-ek információi leolvashatóak.

A valós idejű helymeghatározó rendszerek (RTLS) segítségével automatikusan azonosíthatóak és nyomon követhetőek a tárgyak vagy személyek egy épületben vagy más beltéri területen. A szabad pályás eszközök követése számos ipari területen fontos elvárás. Egy szerelőcsarnokban például egy adott pillanatban tudni kell, hogy hol vannak a szükséges alkatrészek.
A vezeték nélküli RTLS rendszer azonosítható egységeit (tag-eket) mozgó eszközökre, tárgyakra vagy emberekre rögzítik. A tag-ek jelei fixen telepített referencia pontokkal kommunikálnak. A tag-ek és a referenciapontok között a kommunikáció lehet egyirányú és kétirányú.

Az RTLS rendszerek felhasználási területei

  • ipar
  • logisztika
  • kiskereskedelem
  • vagyonbiztonság

A fejlesztés célja egy olyan RTLS rendszer kifejlesztése, amely az ismert megoldások paramétereit és funkcionalitását túlszárnyalja. Számos technológiai elem adott, amelyek a fejlesztéshez szükségesek. A cél, hogy olyan rendszerelemeket használjunk fel a fejlesztés során, amelyek már ismertek, de nem alkalmazták ezeket még RTLS rendszer kialakítására. A kifejlesztendő műszaki megoldásnak dinamikusan kell helyfüggő információkat átadnia egy központi egységnek. A cél, hogy egy eszköz (vagy ember) helymeghatározása pontosan és azonosítva megtörténjen.
A rendszer kialakítása mellett a fejlesztés részét képezi egy e-papír rendszer is, melynek segítségével egy dinamikus QR-kódon keresztül megjeleníthető minden adat, ami az adott munkadarabhoz vagy eszközhöz kapcsolódik. A kódot le lehet olvasni PDA-val, okos telefonnal vagy okos szemüveggel.